Trana – ett säkert vårtecken

Posted on jun 2, 2018


Det finns mycket som kan räknas in i vad som är vårtecken. Det mest säkra är ändå att tranan anländer till Sverige. När de börjar landa i Hornborgasjön vet man med säkerhet att våren är på antågande. Tranorna kommer ofta innan tussilago har börjat visa sig. Vid Hornborgasjön har det varit som mest runt tjugosextusen tranor vid ett och samma tillfälle. När de kommer på våren stannar de kvar vid sjöns södra sida och vad som har kommit att kallas Trandansen. Varje år kommer runt hundrafemtiotusen personer för att se tranorna stanna till innan de flyger vidare norrut.

För den som är intresserad av tranor, fåglar eller bara nyfiken på att se hur det går till under våren när tranorna kommer är Hornborgasjön den bästa platsen. Det finns de som blir mer nyfikna på tranornas vidare resa i Sverige och det finns mycket att göra. Ta ett flyg Stockholm Östersund och upplev den fantastiska vårvintern på nära håll. Se hur tranorna tar sig vidare och hur de lever under försommaren i vårt vackra Norrland. Det finns mer att uppleva än bara inflygningen. Fåglar lever fantastiskt som ett med naturen och flyttfåglar skapar ett alldeles särskilt band till naturen.

Fåglar som står mot varandra

När tranorna har häckat, fått ungar och de har hunnit växa upp under sommaren påbörjar de sin resa tillbaka söderut under hösten. Våren därpå är de lika pålitliga som de har varit många år tidigare och visar upp sig som det första vårtecknet igen. Tranor är helt fantastiska och har man en gång fastnat för deras majestätiska v-formade flygningar är man fast.

En berest fågel

Tranan är en väl berest fågel. Sommartid befinner den sig i Sverige och vintertid flyger den ned över sydligare breddgrader. Faktum är att tranan har setts både i Afrika, i Mellanöstern och även i de östra delarna av Asien. Förutom i södra Europa där den bland annat övervintrar i Spanien. Det har vid ett fåtal tillfällen hänt att tranor har befunnit sig i Nordamerika även om det är mer ovanligt. Det är en berest fågel som befinner sig i stora delar av världen.

Fåglar med solnedgång i bakgrunden

Det är under häckningstiderna som tranan kommer till södra och mellersta Sverige. Det är inte bara i Sverige utan den flyger även till våra skandinaviska grannländer och några flyger upp via Ryssland. När de har häckat färdigt flyger de vidare upp till mer nordliga breddgrader där de låter sina ungar växa upp.

När tranorna gör sig redo för avfärd är det mycket som ska stämma in. tranorna väntar i Tyskland på de rätta vindarna innan de flyger vidare norrut. Det är viktigt att det är rätt tillfälle. Det får inte vara för kallt. Det har hänt att tranor har fastnat i isarna på sjöar för att de har kommit fel tid och det är ingen rolig syn. Det mesta sker naturligt och helt korrekt när det kommer till flyttfåglar och de gånger det har blivit fel har det oftast varit varmare väder tidigare än vanligt.