Tjäder – skogens morgonsångare

Posted on mar 6, 2018


I de svenska skogarna finns en fantastik fågel som heter tjäder. Det är en fasanfågel och nästan 25 % av Europas tjäderbestånd finns i de svenska skogarna. Tjädern är en populär fågel av flera olika anledningar, först och främst är det en av våra största fåglar men det är även ett populärt jaktbyte. Tjädern är en del av den svenska naturen och har varit så länge. Förr i tiden trodde man att skogsrået, som lockade män djupt inne i skogarna, kunde anta fågelns skepnad. Delar av fågeln troddes också kunna lindra olika besvär. Är du rädd för att råka ut för trolldom, ormbett eller för att bli knivhuggen? Inga problem, fäst ett tjäderhjärta på ett armband och bär det så är du skyddad mot dessa idag ytterst vanliga åkommor. För de som är gravida är ett tips att sova med en tjäderfjäder under kudden så kommer födseln att bli smärtfri. Som ni märker var tjädern uppskattad för mer än bara köttet.

Jakt på tjäder

Jakt på tjäder bedrivs i nästan hela Sverige. Det är en god matfågel och jakten har långa traditioner. Förr i tiden lades ofta snaror ut men idag är det framför allt skjutvapen som används. Tjädern var lätt att fånga med snaror och en av anledningarna till det är att tjädern är en vanefågel. De flesta vet att tjäderlek är ett fantastiskt skådespel men fåglarna gör misstaget att återvända till samma plats. Staten förbjöd därför jakt på spelplatser redan 1864 men det är svårt att kontrollera att det efterlevs. Idag är det vanligast att jaga med hund i flera olika former. På vintern är det ofta toppjakt då tjädrarna ofta samlas i flockar i tallarnas kronor. En vanlig jakt på hösten är uppflogsskytte där jägaren stöter upp fågeln och hunden apporterar. Vanligast är dock att jaga med fågelhundar som lätt får vittring på tjädern och kan driva upp den så att jägaren får en bra position att skjuta. Svenska jägareförbundet rekommenderar att det i första hand är unga fåglar som skjuts av. Anledningen är att de inte fortplantar sig i lika hög grad och att de oftare dör i sjukdomar.

Tjäderlek i naturen

Tjäderlek är ett fantastiskt skådespel som de flesta bör uppleva en gång i livet. Det är lätt att hitta spelplatserna eftersom tjädrarna återkommer år efter år. Fråga någon med lokalkännedom eller kontakta Skogsstyrelsen som också brukar ha koll. Det finns dock några saker att tänka på innan man ger sig ut. Tjädern är på plats i god tid innan spelandet och det bör även åskådaren vara för att inte skrämma fågel. Tjädrarna ankommer redan vid solnedgången kvällen innan och övernattar i trädtopparna för att sedan då gryningen nalkas flyga ner och börja sitt skådespel. Så du bör ligga gömd ett bra tag. Tänk på att det även finns andra kryp i naturen så se till att ha vaccination tbe, myggspray och täckande kläder. Du bör såklart även ha utrustning som kikare och matsäck med dig eftersom väntan är lång. Det bör dock påpekas att det är en väntan som är väl värd den väntande upplevelsen.