Fågelskådning är en hobby som alltfler svenskar inser tjusningen med. Det har också lett till att fler och fler vill utveckla sina kunskaper och bli en bättre fågelskådare. Ornitologi behöver förstås inte vara en tävling, men det kan vara kul för ens egen skull att se hur fågelskådningen utvecklas. Det förbättrar förutsättningarna att uppleva trevliga naturupplevelser som ofta är själva syftet med fågelskådningen. Några aspekter tenderar att vara generellt viktiga för att uppnå en högre nivå. Här är några av områdena som en fågelskådare bör kunna för att bli så kunnig som möjligt.
Varje fågelskådare som vill utvecklas gör rätt i att lära sig mer om natur i allmänhet och fågelliv i synnerhet. Det gör inte bara vistelsen i naturen betydligt trevligare när du har möjlighet att uppskatta dess rikedom. Det för också med sig att du kan känna igen nya arter och på så sätt få fler chanser att se dina drömfåglar. Oavsett om du sysslar med fågelskådning för att få se så många arter som möjligt eller om du bara tycker om att befinna dig utomhus skadar det aldrig att lära sig mer om hur fåglar fungerar, vilka arter som häckar här året runt, vilka fåglar som återvänder till Sverige under sommaren och många andra frågor av liknande sort.
Rent praktiskt finns det en egenskap som är en dygd för varje fågelskådare: tålamod. Utan tålamod riskerar fågelskådningen att bli en frustrerande aktivitet utan poäng. Om du är ute efter snabba resultat bör du nämligen söka dig till något annat eftersom fågelskådningen ofta kräver långa perioder där du inte får syn på något särskilt intressant. Det är just det som gör tillfredsställelsen större när du väl får syn på den där sällsynta fågeln som du har gett dig ut för att titta på. Med en stor skopa tålamod blir din vistelse i naturen mer njutbar och du ökar dina chanser att uppnå dina mål.
Till sist ska inte betydelsen av rätt utrustning underskattas. En bra kikare förbättrar inte bara dina chanser att se fåglar på långt håll utan gör det också roligare att ge dig ut i naturen för fågelskådning.