Klä dig klokt för fågelskådningen

Posted on Nov 10, 2020


Om du älskar att betrakta, följa och fota fåglar har du hittat ett intresse som passar alla årstider. Varje säsong för med sig sina fjäderfän och du kan fågelskåda överallt: i trädgården, i skogen, vid havet och i fjärran land. Det är en hobby för livet som kommer ge dig kunskaper, nöje och vänner och tack vare internet kan du både lära dig och dela med dig om ämnet.

Med rätt klädsel har du möjlighet att syssla med ornitologi under alla klimatförhållanden och på alla platser. Precis som det är viktigt att ha en bra kikare och kamera är det A och O att du skaffar väldesignade och kvalitativa friluftskläder som skyddar, ger värme och håller länge.

Slittålighet och kamouflage

Eftersom fågelskådning innebär en kombination av långa vandringar i naturen och timmar av stillasittande är det viktigt att hitta kläder som dels är slitstarka, dels andas och klarar olika temperaturer. En bra anorak ger dig både skydd och många praktiska fickor, och ett par vattenavvisande byxor som sitter bra låter dig röra dig fritt i alla väder. Oavsett säsong är det alltid smart att klä dig enligt lager på lager-principen med exempelvis linnen, t-shirts och skjortor under ytterplaggen.

Fågelskådning kräver också kamouflage och därför är det klokt att välja så naturnära färger som möjligt. Djur är enormt duktiga på att gömma sig och är ofta kamouflerade efter sin miljö som en del av evolutionen. Om du har hopp om att vinna fototävlingen i fågelkategorin gäller det därför att både ha en skarp blick och att inte själv bli upptäckt.