Fågelskådning

Posted on apr 18, 2019


Förr i tiden var fågelskådning ett sätt för människan att utröna vad gudarna ville eller genom att spå i framtiden.

Fågelskådning i dagens värld

Fågelskådning sker idag både yrkesmässigt och för privat syfte. De som sysslar med fågelskådning i sina yrken är ofta ornitologer, alltså experter på läran om fåglar. I artikeln kan man läsa att fåglar skjuts intill flygplatser för att förhindra att de stör flygtrafiken. En fågel som flyger in i motorn kan göra att den havererar. Den mest kritiska delen under en flygning är därför start och landning, där fåglar ofta är orosmoment. Väl uppe på 10 000 meters höjd finns inga fåglar och därav inget orosmoment.

Som fågelskådare kan man i princip studera fåglar varsomhelst. Det är speciellt vanligt att man bygger utsiktstorn invid våtmarker där fåglar brukar häcka. Kikare är bra att ha men är inte alltid behövligt. Man får dock inte samla in fåglar utan måste låta deras tillvaro präglas av naturen. Vill man äga fåglar kan man med fördel vända sig till en välsorterad djuraffär och införskaffa en undulat, papegoja eller någon annan husdjursfågel.

Vad fågelskådning går ut på

Fågelskådning går ofta ut på att beskåda fåglarna och deras beteende. Man kan exempelvis pricka det antal arter som man ser på en plats vid en given tidpunkt. Man kan också se hur många fåglar som utför en viss aktivitet (äter, matar ungar, parar sig och så vidare). Fågelskådningen är som mest intensiv i årstidsväxlingarna och då framförallt den mellan vår & vinter. På våren kommer de dräktiga flyttfåglarna till Sverige där de befinner sig från april-oktober normalt sett. Fåglarna har en inprogrammerad evolutionär klocka som ”piper” när det är dags att röra på sig från punkt A till punkt B. Ofta flyger flyttfåglarna till Afrika och Sydamerika, mestadels för att det är konstant varmt i dessa regioner. Vid fågelskådning är det viktigt att vara rätt klädd då man ofta är ute många timmar i sträck i skogen och går. Därför kan det vara bra att investera i ett par rejäla vandringskängor som håller kyla och väta borta!

Nackdelar med fågelskådning

Fågelskådning anses generellt sett vara en relativt harmlös sysselsättning som inte drabbar någon oskyldig. Det är bara undantagsvis som fågelskådning kan skada djur och natur. I vissa fall kan fåglar som exempelvis parar bli uppretade av närgångna fågelskådare. Detta kan ju paradoxalt nog göra att fågelskådarna skadas själva, eftersom utebliven förökning leder till färre fåglar. Fågelskådare måste ta hänsyn till allemansrätten och inte skräpa ned, men det finns så klart fågelskådare som missköter sig också. När man bygger utsiktstorn måste man ha tillstånd av Länsstyrelsen och se till att endast aktiviteten fågelskådning får ske däruppe. Man får heller inte skjuta fåglar utan jägarexamen och ett legitimt skäl för det. Det är inte heller okej att med drönare åka upp till fågelbon och ta bilder.