Fågelskådning på Öland

Posted on okt 22, 2016


När det kommer till fågelskådning är Öland en plats för sig. Speciellt under våren och hösten är fågelskådningen något som bara måste upplevas. Under de årstiderna flyger det miljoner av flyttfåglar över ön och många landar även för att vila. Mot Kalmarsund, västra sidan, kan du se miljontals av ejdrar. På den östra sidan är det de arktiska flyttfåglarna som flyger. Det är i Ottenby, på den allra sydligaste udden, som du kan se skådespelet allra bäst. Där landar de flygande resenärerna för att vila innan de fortsätter sin resa. Ottenby är en av Sveriges främsta fågellokaler och är väl värd ett besök.

Ett varierande naturreservat

Ottenby är ett vackert och stort naturreservat med mycket varierande natBirdwatching towerur och det är även en stor variation på de fåglar som du kan skåda. Bland flyttfåglarna kan du till exempel se myrspovor, kärrsnäppor, vitkindade gäss, prutgäss och silvertärnor, men detta är bara några av hundratals arter. Vid Ottenby kan du även få se ovanliga arter, som rosentstare, provencesångare, sibirisk lärkpipa och vitstrupig näktergal. Det är främst de ovanliga fågelarterna som lockar många ornitologer, som nu när vindar från Sibirien drog ett rekordantal fågelskådare fågelskådare till Öland. Då hade nämligen både sibiriska järnsparvar och blåmessläktingen azurmes, flugit vilse och hamnat på ön.

Nitton intressanta platser

Det finns även en forskningsstation i Ottenby, där flyttfåglarna ringmärks. Det bedrivs även forskning samt arrangeras guidade turer. Det är en fantastisk plats för ornitologer, men det är inte bara där som det finns många fåglar. Stora delar av Öland får besök av fåglarna för fågelarter, och det finns nitton platser på ön som anses extra intressanta för ornitologer. Möckelmossen och Beijershamn är två intressanta platser som båda ligger på södra delen av ön. Beijershamn har även ett stort bestånd av fjärilar, där 650 arter har upptäckts. Öland är sannerligen en unik och väldigt speciell plats för ornitologer. Hösten och våren måste upplevas, då ön väcks till liv av alla flyttfåglar.