Fågelsång – så lär sig fåglar sjunga

Posted on jul 4, 2017


När man sitter ute på terrassen eller vandrar omkring i skogen en sommarmorgon, kan man när det är som tystat, höra fåglarna sjunga. Fågelsång är helt klart det finaste ljudet i naturen. Många tycker att det inte är vår innan man hör fågelkvitter. Det är både rofullt och vackert att lyssna till. Fåglarna kvittrar inte bara för att de gillar att sjunga som vi människor. Kvittret hörs som allra mest då hanarna under häckningstiden vill attrahera en eventuell partner eller då de försvarar sitt revir. När hanen hittat en passlig hona avtar sången avsevärt.

Rofyllt och avslappnande

I affärerna finns det cd-skivor med inspelad fågelsång. Dessa hjälper många personer att slappna av till exempel vid läggdags eller som en avslappnande faktor i den allt mer stressade vardagen. Hur lär sig då fåglarna att sjunga? Det sker genom att härma sina föräldrar precis på samma sätt som barn lär sig tala. Man har kunnat bevisa att generna lär fåglarna och att det är samma gen som har inflytande på talförmågan hos oss människor som även styr inlärningen av sjungandet hos fåglar. Om denna gen inte fungerar som den skall, drabbas vi människor av talsvårigheter. Alla fågelarter har olika sångstilar och läten och en kunnig ornitolog kan på basen av fågelsången urskilja de olika arterna

En egen oas

Att gå omkring i skogen är underbart rogivande kanske just för att man kan höra fågelsång omkring sig. Samma stämning kan du uppnå till exempel i en djurpark där det finns ett speciellt fågelhus med hundratals olika fåglar som alla sjunger sin egen sång. Du kan själv skapa din egen oas med växthus och fågelsång som kommer från skiva. Tänk att efter en stressig arbetsdag sätta sig ner i växthuset med en kopp kaffe och bara njuta av det underbart vackra lätet som fåglarna avger. Om du gillar fågelkvitter och tycker om att ha husdjur, kan du kanske skaffa dig en fin undulat. Undulaten är ett sällskapsdjur som älskar att sjunga då den mår bra. Den kan bli väldigt tam och är ofta ett trevligt blickfång i hemmet.