Något som en inbiten fågelskådare skulle vilja vara med om, i alla fall en gång i sitt liv, är att kunna göra ett Big Year. Det är en ordentlig utmaning och kräver att man ger hundra procent för att kunna lyckas. Ett sådant år innebär att man som fågelskådare tävlar med andra konkurrenter om att kunna identifiera så många fåglar som möjligt under ett år och inom ett speciellt geografiskt område. Identifieringen ska göras via ljud eller syn.
Vet man inte hur en viss fågel ser ut eller har för läte går det att hitta mycket information på nätet. Man bara söker på den fågeln som man känner sig lite osäker på. På så vis går det att lära sig hur fågeln låter och ser ut för att göra det enklare att upptäcka den under sin fågelskådning.
Big Year – historien
Historien bakom Big Year början egentligen redan under 1930-talet, då Roger Tory gav ut en bok om fåglar och det revolutionerande bland alla ornitologer i Nordamerika. Det var startskottet för detta legendariska år. Den första som slog rekord är Guy Emerson som var en affärsman som reste väldigt mycket och han såg till att hans affärsresor sammanföll med bra fågelskådningsområden. Guys rekord var när han såg 475 olika fågelarter. Sedan dess har rekordet slagits ett flertal gånger om.
Under år 1969 såg American Birding Association till vilka regler och villkor som skulle gälla för Big Year och vilka länder som skulle ingå. I Big Year ingår numera länderna i hela Nordamerika (USA, Kanada och öarna Miquelon och St Pierre) och det vatten som ligger intill länderna med en sträcka av 200 mil eller hälften av sträckan till ett land som ligger granne med Big Year området. Guy gjorde dock ingen filmproduktion av sina erfarenheter, vad man vet, men har ändå lyckats imponera ändå.
Numera finns det Big Year på olika kontinenter och det är många fågelskådare som försöker slå rekorden i dessa områden.
Big Year för svenskar
Det finns tre svenskar, Mårten Wikström, Clases Wikström och Erik Rask som har lyckats med att hitta flest fågelarter under ett Big Year och då i området Västra Palearktis (norra Afrika och Europa). Deras rekord blev 716 arter under år 2017. De kommer att försöka sig på att slå rekordet i fler Big Year-områden. Det är faktiskt en svensk kvinna som ligger i topp av att ha sett flest fågelarter i världen.
Det finns cirka 10 600 olika arter på jordklotet och Clas-Göran Cederlund har bara sett 9 235 av dessa, men har inte för den saken skull gett upp hoppet att se fler arter då han och hans fru reser världen runt för att jaga de fåglar som han ännu inte lyckats se.